DE TECHNIEK VAN HET ROEIEN
Een belangrijk element van het aangepast roeien is het aanleren van een goede roeitechniek. Die is nodig om geen onnodige blessures op te lopen. Natuurlijk wordt rekening gehouden met de handicap van de roeier, maar het streven ernaar voorkomt veel problemen.
Roeien met een riem met een smal blad bijvoorbeeld vraagt dezelfde goede roeihouding als met een gewone riem. Alleen de armen worden minder belast. Ook met lichtgewicht riemen is een goede haal te maken. De juiste middelen verhogen de kwaliteit van het roeien en dragen bij tot meer roeiplezier.
Om de deelnemers van het aangepast roeien een goede techniek aan te leren en hen te begeleiden in de toepassing daarvan moeten de begeleiders zelf het juiste voorbeeld (kunnen) geven.
Filmpjes “De Nederlandse Roeitechniek”
Bewegende beelden kunnen goed van pas komen bij het aanleren van goede roeivaardigheden. In het indoor-roeicentrum is Wifi aanwezig, dus met een tablet of laptop zijn deze films meteen te gebruiken en te bespreken. De filmpjes zijn ook te gebruiken in combinatie met het boek “Basis-roei-instructies”.
De Nederlandse Roeitechniek (Deel 1)
– keerbeweging voor
– keerbeweging achter
– recover
– bladwerk
De Nederlandse Roeitechniek (Deel 2)
Biomechanische principes
– de haal
– keren achter
– de recover
Twee korte duidelijke animatiefilmpjes met de juiste volgorde van haal en recover: